LOGO REACT EU MMR small v2

Den otevřených dveříNeurologické oddělení Nemocnice Třinec se opět připojí k celostátní akci 30 dnů pro prevenci a léčbu cévní mozkové příhody. Ve čtvrtek 27. května 2010 Vás zveme na Den otevřených dveří.

„Od 14 hodin můžete absolvovat bezplatné vyšetření krve na cukr a cholesterol, EKG a ultrazvukové vyšetření mozkových tepen. Od čtvrté hodiny odpolední budou v posluchárně Nemocnice Třinec probíhat přednášky pro laickou veřejnost na téma cévní mozkové příhody a její prevence“, říká o Dni otevřených dveří primářka neurologického oddělení MUDr. Helena Sobolová.

„Cévní mozkové příhody (CMP) jsou častá a velmi závažná onemocnění. Přes dostupnou vysoce odbornou péči je úmrtnost stále vysoká a následky bývají velmi závažné. Cévní mozkové příhody jsou způsobeny nedokrevností mozku nebo krvácením do mozkové tkáně. Nejčastěji se projevují ochrnutím končetin na jedné straně těla, pokleslým ústním koutkem, poruchou řeči nebo porozumění, ale také poruchou vidění, citlivosti, závratěmi, někdy epileptickým záchvatem, bolestmi hlavy nebo poruchou vědomí. Průběh onemocnění může být velmi rozmanitý zpravidla s velmi rychlým nástupem příznaků, někdy se stav může zhoršovat během několika dnů. Rizikovými faktory jsou zejména vyšší věk a genetická zátěž (onemocnění v rodině). Rizikovými faktory, které můžeme ovlivnit léčbou nebo životním stylem jsou vysoký krevní tlak,  kouření, zvýšená hladina cholesterolu a tuků v krvi, cukrovka a obezita“, přibližuje onemocnění MUDr. Helena Sobolová. 

V Nemocnici Třinec je v provozu iktová jednotka. Na péči o pacienta se podílí neurolog, interní lékař a tým zkušených sester. Nejdůležitějším momentem je co nejrychlejší převoz pacienta do nemocnice. Včasná léčba může odvrátit  smrt pacienta i závažné následky onemocnění. 

 

Lenka Franková, tisková mluvčí

Den otevřených dveří