LOGO REACT EU MMR small v2

09 14 Seminář ORL1Počet poruch polykání (dysfagií) celosvětově narůstá. Prodlužující se doba života, stoupající výskyt cévních mozkových příhod a nárůst onkologických onemocnění v ORL oblasti jsou nejčastějšími příčinami vzniku dysfagie, která může být iniciálním příznakem.

Důsledky dysfagie jsou hubnutí, apatie, slabost, vyčerpání - a nezřídka se stává, že až tyto potíže jsou důvodem, pro který pacient vyhledá pomoc lékaře.

Péče o dysfagické pacienty často přesahuje jednu odbornost, je nutná mezioborová spolupráce ORL, logopedie, neurologie, gastroenterologie, interního lékařství, nutriční ambulance a stravovacího provozu.

Flexibilní endoskopické vyšetření polykání (FEES, Flexible Endoscopic Evaluation of Swallowing) je metoda určená k vyšetření orální transportní a faryngeální fáze polykacího aktu. Zařazuje se ke standardním metodám při diagnostice a terapii poruch polykání. Spočívá v transnasálním zavedení flexibilního endoskopu do hltanu a hodnocení průchodu stravy různé konzistence především na úrovni hltanu. Toto vyšetření na Oddělení otorinolaryngologie Nemocnice Třinec provádí vyškolený ORL lékař spolu s klinickým logopedem.

V této problematice se pravidelně vzděláváme - nedávno jsme v rámci ORL zorganizovali i multioborový seminář s dobrým ohlasem, kterého se zúčastnili zástupci výše zmíněných pracovišť, s představením problematiky dysfagie, polykacího aktu s RTG kontrastní látkou, FEES vyšetření s ukázkou, ochutnávkou dysfagické stravy a výměnou praktických zkušeností za účelem zlepšení péče o tyto pacienty.

09 14 Seminář ORL4