LOGO REACT EU MMR small v2

Hajduk04Na dětském oddělení Nemocnice Třinec dnes proběhlo slavnostní předání přístrojů pro péči o novorozence, které byly pořízeny za finanční dar věnovaný Advokátní kanceláří HAJDUK & PARTNERS, u příležitosti 20. výročí založení jejich společnosti.

Společnost HAJDUK & PARTNERS darovala dětskému oddělení Nemocnice Třinec finanční dar ve výši 333 tisíc korun, který byl využit především k zlepšení vybavení v péči o novorozence.
 
Největší část daru byla proto použita na pořízení nového vyhřívaného lůžka Babytherm 8004, které slouží při resuscitaci (oživování) novorozenců po porodu. „Většina novorozenců po porodu se sice rodí bez problémů, ale v některých případech, zejména pokud je porod komplikován, potřebuje novorozenec po porodu podporu životních funkcí. Někdy je to jenom stimulace či umělé dýchání, jindy masáž srdce nebo podání život zachraňujících léků. Tyto úkony jsou prováděny na zvláštním lůžku, které umožňuje kontrolované zahřívání novorozence, aby nedošlo k jeho podchlazení,“ vysvětlil primář dětského oddělení Štěpán Rucki. Nové resuscitační výhřevné lůžko nahradí stávající, které bylo již opotřebované. Nové lůžko oproti starému navíc umožňuje přesné nastavení výšky podle výšky ošetřujícího personálu, přesné odpočítání časových intervalů při resuscitaci a další funkce.
 
Dále bylo pořízeno 5 kusů pulzních oxymetrů Creative SP-20, které jsou určeny ke sledování prokrvení a okysličení novorozenců během tzv. bondingu. Bezprostředně po porodu v třinecké porodnici je nahé dítě položeno na nahé břicho matky, aby tak došlo k vytvoření silné vazby mezi matkou a dítětem. Během této doby je dítě sledováno přístrojem, který neruší tento proces, ale z druhé strany ukazuje životní funkce a hlídá, aby nedošlo k nějaké nežádoucí události, jako je zhoršené dýchání nebo porucha krevního oběhu.
 
Kromě toho byly za tento dar pořízeny ještě 2 monitory krevního tlaku ABP On Trak, které slouží k diagnostice poruch krevního tlaku u dětí.
 
Všechny přístroje tak budou sloužit ke zlepšení péče o děti, zejména pak o ty nejmenší ihned po narození, tedy pro novorozence. Děkujeme společnosti HAJDUK & PARTNERS za finanční dar a velice si vážíme této podpory, neboť zakoupené přístroje umožní třinecké porodnici zůstat bezpečným (resp. stane se ještě bezpečnějším) místem pro narození malých dětí.
 
 
Irena Sikorová Nožková
tisková mluvčí
 
Hajduk03 Hajduk05 Hajduk02
Hajduk01b