LOGO REACT EU MMR small v2

darci 01sTéměř dvě desítky dárců navíc reagovaly na výzvu hematologicko-transfuzního oddělení třinecké nemocnice.  Celkem dnes přišlo darovat krev 88 dárců, z toho 11 poprvé. Velkou část  z nich tvořili studenti střední školy podnikání a služeb z Jablunkova.

„Měli jsme akutní nedostatek krevní skupiny A minus a 0 minus, proto jsme kromě dárců již zapsaných  na dnešní den požádali o pomoc další dárce krve,“ řekla vedoucí laborantka hematologicko-transfuzního oddělení Nemocnice Třinec Katarina Urbaniecová. „Na naši výzvu nám přišlo pomoci 17 dárců s těmito potřebnými krevními skupinami. Celkem dnes přišlo darovat krev 88 dárců, z toho bylo 11 prvodárců,“ vypočítala vedoucí laborantka.
Mezi dnešními dárci byl také pan Marcel Plisz z Českého Těšína, který chodí darovat krev už skoro dvacet let a dnešní odběr byl jeho 68. v pořadí. Společně usedli na odběrová křesla také otec Miroslav Gašperák z Třince, pro něhož to byl 47. odběr, s dcerou Denisou, studentkou Střední zdravotnické školy ve Frýdku-Místku, kterou letos čeká maturita.

„Darovat krev jsem byla dnes podruhé,“ prozradila Denisa Gašperáková. „Pro dárcovství krve jsem se rozhodla, protože v rámci studia na střední zdravotnické škole chodím na praxi do nemocnice a vím, že krev pro pacienty je potřeba, a taky proto, že krev chodí darovat i můj táta,“ usmála se Denisa.

Velkou skupinu dárců dnes tvořili studenti 3. a 4. ročníků SOŠ a SOU podnikání a služeb v Jablunkově spolu s třídní učitelkou Miluší Bieleszovou. Pět z nich byli pravidelní dárci, devět studentů dnes darovalo krev poprvé.

„Studenti naší školy chodí darovat krev dvakrát až třikrát ročně. Snažíme se je k darování krve motivovat, vysvětlit jim, proč je dárcovství důležité,“ uvedla Miluše Bieleszová. „Protože jsme se tady dnes potkali s naší bývalou studentkou, která v dárcovství pokračuje, doufám, že se nám to daří,“ dodala paní učitelka.

Dnešní odběry krve přijely dárcům zpestřit také hostesky rádia Kiss Morava, které pro ně měly nachystané drobné odměny za dárcovství.

darci 02s   darci 03s   darci 04s
darci 05s   darci 06s    Kiss logo cerne