LOGO REACT EU MMR small v2

edukace 1 sZkusit si chůzi o berlích nebo navléknout ponožku pomocí ručníku mohli účastníci Edukačních dnů v Nemocnici Třinec, p.o., které byly určeny lékařům, sestrám a studentům střední zdravotnické školy. Letošního IX. ročníku se jich během dvou dnů zúčastnilo téměř tři sta.

„Účastníci si například vyzkoušeli, jak resuscitovat pacienta nebo pod UV lampou kontrolovali, zda si  desinfekčním roztokem dokonale umyli ruce, také si rozšířili znalosti týkající se prevence nádorového onemocnění prsou,“ přiblížila obsah pravidelného školení náměstkyně pro ošetřovatelskou péči Šárka Panáková.

Lektoři z oddělení rehabilitace pro své kolegy připravili trénink ošetřovatelské rehabilitace pacienta s pohybovým postižením formou zážitků.

„Pro pacienty, kteří jsou po operaci kyčle nebo mají problém s páteří, případně nadváhou a nemohou se snadno sehnout, může obyčejné navlečení ponožky znamenat velké úsilí. Zájemci z řad ošetřovatelského personálu a studentů si tak vyzkoušeli, jak si navléknout ponožku pomocí ručníku a teď mohou předat své nově nabyté znalosti pacientům. Účastníci také testovali, jak chodit o berlích bez zatížení nemocné končetiny. Aby to neměli tak jednoduché, měli na chodidle připevněnou pískací hračku, která prozradila písknutím každé jejich špatné našlápnutí,“ usmála se náměstkyně Panáková.

Velký zájem byl letos také o bazální stimulaci, jenž je velmi důležitá pro nemocné, kteří mají narušenou nebo omezenou schopnost vnímání, komunikace a pohybu. Mezi významná témata patřilo hodnocení, prevence a ošetřování dekubitů (proleženin).

„Při doplňování stupně dekubitů a patřičného textu s popisem k fotografiím dekubitů si účastníci otestovali své znalosti v tomto oboru. Museli také na obrázku zakreslit nejčastější místa vzniku proleženin a stanovit postup péče o pacienta, u kterého je riziko vzniku dekubitů,“ podrobně popsala Šárka Panáková.

Kvalifikovaní lektoři z řad zaměstnanců nemocnice nebo partnerských firem letos proškolili 271 zaměstnanců a 23 studentů. Cílem každoročních edukačních dnů je snaha kvalitně poskytovat ošetřovatelskou péči, předcházet rizikům a existenci nežádoucích událostí a procvičit personál vybrané standardy ošetřovatelské péče a postupy při protiepidemických opatřeních.

 

Jolana Filipová, tisková mluvčí

 

edukace 2 s   edukace 3 s
edukace 4 s   edukace 5 s