LOGO REACT EU MMR small v2

 logo NT smallNa téma bolesti zad se napsalo již mnoho. Pravdou ale je, že jsou druhou nejčastější diagnózou, se kterou se setkávají praktičtí lékaři ve svých ambulancích, a to hned za infekcemi dýchacích cest.

Ze statistik vyplývá, že bolestivou ataku zad, tzv. akutní lumbago si protrpí 80 – 85 % lidí alespoň jednou za život. Dále statistiky ukazují na neustálý nárůst pracovní neschopnosti kvůli těmto obtížím. Od roku 1970 došlo ke zdvojnásobení těchto případů.

 

Ptáte se, co vše se podílí na takto znepokojivém obraze zdraví člověka? Proč se toto děje? Pravděpodobně budete se mnou souhlasit, když jako hlavní příčinu těchto problémů označíme prograsívní úbytek tělesné aktivity dnešní vyspělé populace. Pořízení automobilu je již dnes mnohem přístupnější než dříve. Máme počítače, robotické vysavače, dálkové ovladače. A všechny tyto vymoženosti dnešní doby hojně využíváme. Nedivme se proto, že naše děti přestávají chodit ven, když jejich tablet jim nabídne spoustu interaktivní adrenalinové zábavy.

Hlavní problém je ten, že prosedíme daleko víc než sedávaly naše babičky a dědečkové, kteří již kvůli obstarání obživy museli ráno vstát, podojit kravku, pokosit travku, nakopat brambory a do večera se nezastavili. Dnes nakoupíme v supermarketu, najíme se v restauraci, a večer sedáme k televizi, aby nám neunikl náš oblíbený seriál. Proto bolesti zad jsou často nemocí z akinézy. Změna životního stylu proto bývá u většiny případů bolestí zad léčbou kauzální. Na druhou stranu jednostranné přetěžování u některých sportů, zvláště jsou-li provozovány od útlého věku na výkonnostní úrovni, často také vede k projevům svalové dysbalance a vadného držení těla.

S projevy svalové dysbalance se setkáváme denně na rehabilitační ambulanci nemocnice. Jedná se o stav, kdy člověk neustále přetěžuje určité svalové skupiny na úkor svalů druhých (oslabených), které neumí správně a ve správný čas zapojit do pohybového stereotypu. Pohybuje se tudíž v bludném kruhu a tím si posiluje svou svalovou patologii. Aby došlo k nastolení určité svalové harmonie, aby svaly začaly pracovat ve svých vzájemných vazbách tak, jak mají, je nutné přetížené svaly postupně uvolnit a naopak oslabené svaly zase posílit. Jsou různé způsoby, jak k tomuto ideálnímu stavu dojít. Jedná se většinou o individuálně vedenou tělesnou aktivitu.

U nás v Nemocnici Třinec, p.o. se nám po několik let osvědčila metoda spirální stabilizace MUDr. Smíška (spirální stabilizace páteře), která uvolňuje právě svalové napětí pravidelným cvičení s elastickými lany. Tato metoda se snaží pacienta dostat do správné korigované postury a naučit opět pacienta správně koordinované chůzi. Je to metoda určená jak pro bolesti zad funkčního rázu (tj. na úrovni jen svalových dysbalancí), tak určený i pro diskpatie (výhřezy obratlových disků), úpravu plochonoží či léčbu skoliozy. Pacient by měl pravidelně cvičit jednoduchou sestavu cviků s elastickými lany – nejlépe 2x denně. Samotná sestava většinou zabere cca 15 minut. Úspěchem pak je, když pacient tyto naučené a zautomatizované postoje začíná používat v běžném životě. Kolikrát sami pacienti si najednou všimnou, že chodí vzpřímeněji a stojí více v ose, než tomu bylo dříve. Toto je pak pro nás úspěch naší léčby. Místo sedícího pacienta u televizní obrazovky, stojící a chodící pacient ve správném osovém postavení, a navíc bez bolesti zad.

Od ledna 2016 se jedná o placenou službu, cena jednoho cvičení SM systému včetně DPH je 120 Kč. Nabízíme také permanentky na pět cvičení za zvýhodněnou cenu 500 Kč. Zájemci o cvičení se mohou obrátit na recepci rehabilitačního oddělení Nemocnice Třinec, telefon 558 309 557.

MUDr. Marcela Tkaczová, rehabilitační oddělení Nemocnice Třinec, p.o.