LOGO REACT EU MMR small v2

Dominik Baar smallOsmnáct studentů a dva učitelé z Albrechtovy střední školy v Českém Těšíně přišli darovat krev na hematologicko-transfuzní oddělení Nemocnice Třinec.


Pravidelně již od roku 2008 chodí studenti Albrechtovy střední školy z Českého Těšína darovat bezplatně krev. Vždy na jaře a na podzim se ohlásí skupinka studentů ze čtvrtého a třetího ročníku pod vedením profesoru Mruzka.


„Přišel jsem proto, abych pomohl někomu, kdo může potřebovat mou krev,“ říká Dominik Baar, student 4. ročníku oboru ekologie a životní prostředí, který je dnes na odběru poprvé.


„Každý ji jednou v životě může potřebovat,“ připojuje se jeho spolužačka Zuzana Rusnoková. „Moje maminka také chodila darovat krev, dokud mohla. Rozhodla jsem se stát dárkyní krve, dokud jsem mladá a zdravá a můžu být dárcem,“ dodává Zuzana.


Profesorka odborných předmětů Petra Swaczynová je tu dnes potřetí. „Poprvé jsem darovala krev před rokem, impulsem byla výzva kolegy profesora Mruzka. Těší mě,že se přihlásilo tolik studentů,“ usmívá se profesorka Swaczynová.


„Poprvé jsem daroval krev na studiích, to bylo před 40 lety,“ říká profesor Zdeněk Mruzek, který dárcovství kve na Albrechtově střední škole organizuje. „Znovu jsem začal chodit v době, kdy už jsem učil na střední škole. Vyzval jsem studenty, ať se přidají. Ze začátku chodili spíše sporadicky, dnes jsme tu pravidelně, a před dvěma lety se přidali také učitelé,“ popisuje profesor Mruzek.


V rámci této akce darovalo krev celkem 18 studentů a dva učitelé, pět z nich přišlo darovat krev poprvé.

V roce 2014 přišlo darovat krev na hematologicko-transfuzní oddělení Nemocnice Třinec celkem 4180 dárců, z toho 3084 mužů a 1096 žen, 227 z nich bylo prvodárců. Plazmu loni darovalo 2201 dárců.

 

Jolana Filipová, tisková mluvčí

 

Zuzana Rusnoková small   student small   studenti small