LOGO REACT EU MMR small v2

Fundus kamera smallPacienti oční ambulance v  Nemocnici Třinec-Sosna mají nyní k dispozici nové specializované oční ambulance, sítnicovou a glaukomovou. Začátkem roku došlo ke spojení s Beskydským očním centrem Nemocnice ve Frýdku-Místku a přínosem pro pacienty je také rozšíření ordinačních hodin.


„Spojení oční ambulance v třinecké nemocnici s Beskydským očním centrem ve frýdecko-místecké nemocnici znamená výrazné zlepšení dostupnosti vysoce specializované oční péče pro pacienty z třinecké oblasti, kteří museli dosud za specializovaným očním vyšetřením dojíždět jinam,“ řekl primář Beskydského očního centra MUDr. Radim Čech, Ph.D.

Dosavadní dvě všeobecné oční ambulance zůstávají zachovány, přibyly k nim další dvě odborné ambulance, sítnicová ambulance a glaukomová poradna. Sítnicová ambulance je otevřena v úterý a ve čtvrtek, glaukomová poradna ve středu a v pátek. Ordinační doba všeobecné oční ambulance byla v pondělí prodloužena až do 18 hodin.

„Zároveň jsme od 1. ledna zavedli odpolední provoz do 18 hodin také v dalších našich všeobecných ambulancích, a to ve Frýdku-Místku v úterý a v Novém Jičíně ve čtvrtek. Chceme tak vyjít vstříc našim zaměstnaným pacientům,“ dodává primář Čech.

Přičlenění třinecké oční ambulance k Beskydskému očnímu centru vyřešilo v dlouhodobé perspektivě také plynulé personální lékařské zajištění třineckého ambulantního očního traktu. Ordinace dostala také nové diagnostické přístrojové vybavení.

„Dnešní moderní diagnostika a léčba očních nemocí potřebuje také častou obměnu ekonomicky náročného přístrojového vybavení. Aby se tyto nákladné přístroje vyplatily, je třeba je používat pro relativně velké množství pacientů. Centralizace péče malých lékařských oborů je proto cestou, jak zpřístupnit špičkovou péči většímu množství pacientů. Zároveň s sebou přináší zajištění plynulé edukace lékařů – specialistů pro tuto oblast a výchovu vysoce specializovaných odborníků – operatérů,“ vysvětlil primář Čech.

Beskydské oční centrum zajišťuje ambulantní a lůžkovou oční péči pro celou jižní polovinu Moravskoslezského kraje a dle rozsahu péče je druhým největším lůžkovým pracovištěm v kraji. Poskytuje nepřetržitou 24hodinovou pohotovostní službu. Od roku 2007 provozuje také detašované pracoviště v Novém Jičíně. V roce 2014 provedli lékaři očního centra 2300 očních operací, z toho 1700 operací šedého zákalu.

Na obrázku je nová fundus kamera, která slouží ke snímání přední části oka a očního pozadí.

 

Jolana Filipová, tisková mluvčí