LOGO REACT EU MMR small v2

HTO 01 smallČtrnáct studentů a šest pedagogů Albrechtovy střední školy v Českém Těšíně přišlo v pátek 7. března darovat krev na hematologicko-transfuzní oddělení Nemocnice Třinec. Deset z nich se k dárcovství odhodlalo poprvé.
 
„Darovat krev chodíme se studenty pravidelně na jaře a na podzim,“ upřesňuje učitel Albrechtovy střední školy Zdeněk Mruzek, který celou akci zorganizoval. „Snažíme se zejména přilákat prvodárce. Kromě jiného při předodběrovém vyšetření tak zjistí svůj aktuální zdravotní stav a také krevní skupinu. Po prvním vyzkoušení se z nich často stávají pravidelní dárci.“

Dárci jsou zpravidla studenti 3. a 4. ročníku, neboť podmínkou je věk nad 18 let. Tentokrát se ke studentům poprvé přidali také členové učitelského sboru. Celkem dnes darovalo krev třináct žen a pět mužů, dvě prvodárkyně byly vyřazeny před odběrem.

„Kolega nás oslovil ohledně dárcovství krve s tím, že všechno je někdy třeba zkusit poprvé, tak jsem tady,“ usmívá zástupkyně ředitele pro praktické vyučování Alena Lacková.

 „Když bude někdo potřebovat krev, třeba se bude hodit ta moje,“ říká studentka Iva Klusová, která je dnes na odběru poprvé. „A naopak třeba někdy budu potřebovat krev i já,“  přemýšlí studentka.
„Mám z toho dobrý pocit,“ přidává se studentka Hana Hlucháňová, která byla darovat krev podruhé. „Asi budu chodit pravidelně,“ dodává.

V loňském roce se na hematologicko-transfuzním oddělení Nemocnice Třinec uskutečnilo celkem 4776 odběrů krve a 2085 odběrů plazmy. 304 lidí přišlo darovat krev poprvé.


Jolana Filipová, tisková mluvčí
 
HTO 03 smallHTO 04 smallHTO 02 small