LOGO REACT EU MMR small v2

Spokojená maminka se svým dítětemV podzimních měsících loňského roku byl v třinecké porodnici distribuován dotazník zaměřený na průzkum spokojenosti maminek s kvalitou služeb gynekologicko-porodního oddělení a s péčí o matku a dítě v Nemocnici Třinec. Výsledky průzkumu jsou velmi pozitivní, třineckou nemocnici by svým známým doporučilo plných 100% dotázaných maminek.

„Cílem dotazníkového šetření bylo získat zpětnou vazbu a následně zkvalitnit péči o matku a dítě v naší porodnici,“ objasňuje Ivona Kujawa, staniční sestra porodního oddělení Nemocnice Třinec. „Ze dvou set rozdaných anonymních dotazníků se vrátilo vyplněných více než 90 procent.“

Všechny maminky, které vyplňovaly dotazníky, uváděly plnou spokojenost v komunikaci s lékaři a sestrami na oddělení. Velmi pozitivně byla také hodnocena pomoc při kojení a polovina maminek měla zájem také o laktační poradnu.

Předporodní kurzy absolvovalo necelých dvacet procent maminek, z toho 86% je navštěvovalo přímo v třinecké nemocnici. 97% maminek, které kurzy absolvovaly, je hodnotí jako přínosné. Kurzy jsou pořádány několikrát do roka a budoucí rodiče čekají v osmi lekcích nejen teoretické přednášky, ale také cvičení a plavání.

98% matek bylo spokojeno s respektováním intimity v porodnici, dostatek času k odpočinku a spánku hodnotilo kladně 91% dotázaných. S úpravou návštěvní doby souhlasilo 78 % maminek a se zabezpečením oddělení, které zajišťuje maminkám a novorozencům více klidu a ochrany, je spokojeno celých 100%.

Třineckou nemocnici si vybraly rodičky nejčastěji z důvodu blízkosti bydliště (71%), zhruba třetina pak na základě vlastní zkušenosti a doporučení známých, dvě procenta maminek si nemocnici zvolily na základě informací z internetu. Třineckou porodnici by svým známým doporučilo plných 100% dotázaných maminek.

K nejčastějším připomínkám patřila málo pestrá, případně nadýmavá strava, přesto bylo se stravováním spokojeno 85% maminek. Podle výsledků dotazníkového šetření by také maminky uvítaly na předporodních kurzech více informací o kojení, prostoru pro fyzioterapeuta a nácviku manipulace s dítětem.

„Výsledek průzkumu nás příjemně překvapil, ale stále máme co zlepšovat,“ říká Ivona Kujawa. „Každý pátek máme na oddělení den otevřených dveří, zahájili jsme provoz laktační poradny, na porodním sále umožňujeme maminkám bonding. Nedávno jsme vytvořili také stránky na sociální cíti Facebook, kde mohou maminky najít další informace, případně poslat dotaz lékaři,“ dodává staniční sestra.

 

 

Ing. Jolana Filipová, tisková mluvčí