LOGO REACT EU MMR small v2

V červenci ukončila Nemocnice Třinec po čtyřech měsících velkou investiční akci zaměřenou na přestavbu a modernizaci stávajících prostor anesteziologicko-resuscitačního oddělení. Na celkových nákladech přes 20 milionů korun se hlavní měrou podílel Moravskoslezský kraj spolu s Nemocnicí Třinec.Přestřižení pásky na nově zrekonstruovaném ARU

Prostory lůžkové části anesteziologicko-resuscitačního oddělení prošly náročnými stavebními úpravami, které významně změnily dispozici v rozmístění lůžek, potřebné techniky, skladovacích prostor i místa pro ošetřující personál. Vzniklo tak šest samostatných boxů s prosklenými zdmi a se závěsnými stropními rameny, kterými je vedena elektroinstalace, kyslík, monitory životních funkcí, infuzní a dávkovací pumpy, přístroje pro umělou ventilaci i odsávačky. Vše je nainstalováno tak, aby byl zachován snadný přístup k nemocnému ze všech stran, bez překážek napájecích kabelů či hadiček, které dříve významně překážely. Posílena je i klimatizace, která celoročně zajistí potřebné mikroklima. Boxy umožní pacientům větší soukromí a bezpečnost.

„Pacienti budou mnohem více chráněni proti riziku přenosu nozokomiálních nákaz, tedy přenosu infekce z jednoho nemocného na druhého, kdy byli oddělení jen formálně tenkou záclonou,“ řekl primář anesteziologicko-resuscitačního oddělení Nemocnice Třinec MUDr. Marian Bárta. Výhody rozdělení do jednotlivých boxů a nový centrální monitorovací systém ocení i ošetřující personál, kterému umožní například lepší přehlednost a neustálý kontakt s pacientem.

Box na ARU po rekonstrukci „Architektovi se podařilo zvětšit prostor oddělení instalací většího množství zasouvacích dveří, čímž bylo dosaženo zvýšení plochy skladovacích prostor a vznikla místnost pro kontakt s příbuznými, což nám dosud velmi scházelo,“ sdělil dále primář Bárta a dodal, že veškerý personál se již těší na práci v rekonstruovaném pracovišti. „Jsem přesvědčen, že i pacienti a jejich příbuzní ocení příjemnější, nové a hlavně bezpečnější prostory k poskytování péče o těžce nemocné.“

Nově zrekonstruované ARO si dnes (8. 8.) při jeho slavnostním otevření prohlédl i náměstek hejtmana pro zdravotnictví Jiří Martinek. „Nově zrekonstruované pracoviště přispěje ke zkvalitnění péče o pacienty, také lékaři a další zdravotnický personál jistě ocení moderní pracovní prostor. Tato investice je jednou z mnoha, které Moravskoslezský kraj vkládá do svých zdravotnických zařízení. Například letos na jaře byla zahájena výstavba nového interního pavilonu ve Slezské nemocnici v Opavě, ve frýdecko-místecké nemocnici se začal stavět nový chirurgický pavilon, rekonstrukce a opravy jsou naplánovány v Nemocnici s poliklinikou Karviná-Ráj a v další zařízeních. Počítáme s tím, že letos bude na tyto účely z krajského rozpočtu uvolněno necelých 150 milionů korun,“ upřesnil náměstek hejtmana pro zdravotnictví Jiří Martinek.

Slavnostní otevření AROPři příležitosti dokončení rekonstrukce ARO nabídla Nemocnice Třinec také možnost prohlídky těchto jinak pro veřejnost uzavřených pracovišť. Prohlédnout prostory si mohli lidé v pátek 9. srpna od 8 do 15 hodin.


Jolana Filipová, tisková mluvčí

Multiple Image.
Multiple Image.
Multiple Image.