LOGO REACT EU MMR small v2

3D laparoskopNemocnice Třinec je jednou z mála nemocnic v Česku, která si měla možnost vyzkoušet nejmodernější laparoskopický přístroj Einstein Vision 3D. V pátek 18. května na něm primář chirurgického oddělení Nemocnice Třinec MUDr. Daniel Worek provedl dvě operace žlučníku. Přístroj, jehož hodnota je šest milionů korun, zapůjčila nemocnici německá firma B. Braun.
„Poprvé jsem operaci 3D laparoskopem viděl ve Fakultní nemocnici v Brně, kde operoval profesor Zdeněk Kala. Dnes jsem si to mohl vyzkoušet na vlastní kůži. Je to oproti klasické laparoskopii obrovský rozdíl,“ řekl hned po operaci  Worek.
Tato metoda k nám přišla z Ameriky a čeští lékaři jsou jedni z prvních v Evropě, kteří mají možnost s tímto přístrojem operovat a vyzkoušet si výhody 3D laparoskopu. Vysokou kvalitu obrazu, která je v tomto případě nejdůležitějším prvkem celého systému, poskytují 3D stereoskopické laparoskopy a speciální robotické rameno, na kterém je kamera umístěna. Díky integrovanému záznamovému zařízení lze navíc nahrávat fotografie i videosoubory v dvojrozměrném zobrazení s vysokým rozlišením a na celý průběh operace je tedy možné se zpětně podívat.
Prostorové vidění a vysoké rozlišení FULL HD monitoru významně napomáhá lékaři rozpoznat, správně uchopit a přesně separovat i velmi jemné tkáně a křehké struktury. To jsou pozitiva, která si velmi chválí i Worek: „3D obraz dovoluje maximální přesnost, operatér je schopen vnímat hloubku, rozlišit jednotlivé struktury orgánů a zvýšená přesnost operačního výkonu přispívá k maximálnímu bezpečí pacienta.“
Pozitiva jsou tedy jasná. Existují však i nějaká negativa? „Ne každý toleruje 3D obraz, proto ne každý operatér může na tomto přístroji operovat, to je asi jediné omezení. Pro pacienta nejsou rizika žádná,“ upřesnil Worek.
Tento 3D laparoskop najde uplatnění u 99% všech laparoskopických výkonů, které se v dnešní době provádějí, a naučit se s ním pracovat není pro zkušeného operatéra žádný problém. „Vidím v této metodě konkurenci současné robotické chirurgie,“ dodal na závěr primář Worek.

Ing. Andrea Skřičková, tisková mluvčí Nemocnice Třinec

3D laparoskopie

3D laparoskopie