LOGO REACT EU MMR small v2

V současné době probíhají v médiích zprávy o vadných implantátech tentokráte o umělých kloubech firmy DePuy (dceřiné firmy Johnson & Johnson). Všechny pacienty, kteří byli operováni v naší nemocnici musíme uklidnit. Prošli jsme veškeré údaje o pacientech, kteří na našem ortopedickém oddělení podstoupili operaci kyčelního kloubu a ani v jednom případě se nejednalo o výše zmiňované implantáty.
Problém se týká pacientů, kteří v letech 2003 - 2010 podstoupili totální endoprotézu, při které lékaři vyměnili povrch kyčelního kloubu za umělou náhradu. U implantátů firmy DePuy je prokázaná nižší životnost, někdy až o polovinu, a do těla se mohou uvolňovat vyšší koncentrace těžkých kovů.

Problematiku vadných umělých kloubů blíže vysvětlil i primář ortopedického oddělení Nemocnice Třinec Martin Beier: „Jedná se o implantáty firmy Johnson & Johnson, které se používají na jiný druh endoprotézy kyčelního kloubu tzv. resurfacing - což je povrchní náhrada kyčle používaná u mladých pacientů na pár specializovaných pracovištích. Tyto implantáty jsme na našem pracovišti nikdy nedělali.“


Ing. Andrea Skřičková
tisková mluvčí Nemocnice Třinec