LOGO REACT EU MMR small v2

V úterý 18. října se transfuzní stanice Nemocnice Třinec prohýbala ve švech. K velkému kroku, darování krve, se rozhodlo 75 lidí. A pro větší polovinu z nich to byla první zkušenost.
Český rozhlas podporuje bezplatné dárcovství krve pravidelně. Letošní ročník byl však výjimečný. K odběru se v průběhu dvou dnů dostavilo 409 dárců, což je podle slov Daniela Martínka z marketingového oddělení Českého rozhlasu Ostrava,  dlouhodobý nadprůměr. Darovala se krev i krevní plazma. A to  na pěti transfuzních stanicích v regionu.

Prvodárci, kteří v úterý přišli na hematologicko-transfuzní oddělení v třinecké nemocnici, byli převážně ze střední odborné školy v Jablunkově. „Přilákal“  a inspiroval je učitel Jan Kisiel, který je pravidelným dárcem krve. A byl úspěšný, životadárnou tekutinu darovalo 38 studentů a tři učitelky. Od všech prvodárců jsme získali přes 17 litrů krve. Zastoupeny byly všechny krevní skupiny (kromě AB+).

Všichni, kdo se tento den k odběru dostavili, dostali od Českého rozhlasu Ostrava dárky, například lístky na hokej, lístky na bobovou dráhu do Mostů u Jablunkova, nebo kupón do jazykové školy Slůně.

Darování krve podporuje i město Třinec a organizace STaRS a všem prvodárcům krve i krevní plazmy věnují vstupenku na krytý bazén.

„Spolupráce jak s Českým rozhlasem, tak i se středními školami si velmi ceníme. Přichází k nám mladí lidé, kteří si zkusí darovat krev a někteří se rozhodnou pro pravidelné dárcovství,“ řekla vedoucí laborantka Katarína Urbaniecová. A dodala, že v pátek 21. října přijdou k odběru další studenti (asi 20)  a to ze střední zemědělské školy v Českém Těšíně.

Tiskové oddělení NT