LOGO REACT EU MMR small v2

V Moravskoslezském kraji v současné době probíhá diskuse nad výsledky analýzy procesů zpracované společností RGM medical s.r.o. v nemocnicích zřizovaných a založených krajem. Analýzu si nechal zpracovat Moravskoslezský kraj, jakožto zřizovatel 7 nemocnic ve formě příspěvkových organizací a jedné nemocnice ve formě akciové společnosti. Zadáním bylo provedení analýzy procesů a činností v nemocnicích se zaměřením jak na zdravotnické, tak i nezdravotnické provozy, která umožní navržení optimálního systému řízení nemocnic, z hlediska rozsahu a kvality poskytované zdravotní péče a ostatních služeb, včetně navržení optimalizovaných vstupů a výstupů a který povede k zajištění efektivního způsobu fungování nemocnic jejichž zřizovatelem je Moravskoslezský kraj. Společnost RGM medical, s.r.o. předložila radě kraje celkové výsledky analýzy na jejím jednání dne 2. 2. 2011.

Celkové možné úspory jsou dle zpracované analýzy odhadovány na téměř cca 300 mil. Kč a mezi dominantní oblasti, kde je možné tyto úspory dosáhnou patří především optimalizaci sítě nemocnic, odborností a lůžkového fondu, sjednocení nákupů, koncentrace služeb komplementu, optimalizace THP procesů aj.


V rámci nezdravotnických procesů se analýza zaměřila především na oblasti:

společných nákupů, kde jsou největší rezervy spatřovány především v oblasti využití synergických efektů v rámci nákupů jednotlivých komodit všemi nemocnicemi – tzn. sjednocené nákupy. Již v rámci výsledků analýzy se ukázal velký potenciál v cenách jednotlivých komodit nakupovaných nemocnicemi samostatně. Obdobná situace je např. i u elektřiny, plynu apod. V rámci návrhů opatření je doporučeno nastavení jednotných pravidel nákupů plné využívávání elektronického realizace nákupů.

kvality – kdy bylo doporučeno nastavení jednotného metodického vedení, jednotná struktura dokumentace v rámci nemocnic kraje a sjednocení všech standardů týkajících se této oblasti.

informačních technologií – zde jsou spatřovány rezervy především v zavedení jednotného manažerského informačního systému a sjednocení všech softwarových platforem v nemocnicích.

v oblasti služeb. Jedná se především o služby typu praní prádla, zajištění úklidu, ostrahy, stravování apod. Z analýzy vyplynuly finanční rozdíly na zajištění těchto služeb a to jak u nemocnic, které mají služby outsorcované, ale i v případě vlastního zajištění. Postupně by mělo dojít k optimalizaci těchto služeb, opět s využitím synergických efektů a přehodnocení stávajícího zabezpečení, kdy ne vždy se outsorcing ukázal jako efektivní řešení.


Návrh optimalizace pro Nemocnici Třinec

V současné době má nemocnice 395 lůžek, v rámci provedené optimalizace by měl být počet snížen cca o 22 lůžek.

Tato nemocnice je z pohledu lůžkového fondu částečně optimalizovaná, v rámci závěrů pracovní skupiny je navrhováno zrušit lůžkovou část ORL a případné snížení lůžek na oddělení plastické chirurgie s dalším postupným snížením a následným spojením př. s chirurgií. Doporučeno bylo i snížení počtu gynekologických lůžek.


Zdroj : Tiskové oddělení Moravskoslezského kraje - http://verejna-sprava.kr-moravskoslezsky.cz/cz/analyza-nemocnic-zpracovavana-spolenosti-rgm-medical-s-r-o--15953/



Stanovisko vedení Nemocnice Třinec k uvedeným návrhům optimalizace
:

1. co  se  týká  ORL,  tak  se  nejedná  o  zrušení  lůžkového  ORL, ale  o  zabezpečení umístění  operovaných  pacientů  na  lůžkách  chirurgie. Dospělý pacient  po  operaci  bude  umístěn  na  lůžku  chirurgie,  dětský  pacient  pak  na  lůžku Dětského  centra  operační  léčby. V  rámci  ORL  se  nebude  redukovat  počet  výkonů a  stávající  rozsah  péče  bude  zachován.
 
 
2. Co  se  týká  návrhu na snížení  počtu lůžek  na  odděleních  PLastické  chirurgie  a  Gynekologii, tak to  vychází  z  aktuálních  obložností těchto  oddělení. V  rámci  ekonomické efektivity je  to  návrh ,  který  má své  opodstatnění. Vedení  se  k  návrhům  staví pozitivně a   bude  je v  horizontu dvou  měsíců  realizovat.

Tiskové oddělení NT