LOGO REACT EU MMR small v2

Iktové centrum Nemocnice TřinecNemocnici Třinec byl Ministerstvem zdravotnictví České republiky přiznán statut iktového centra. Pro pacienty s akutní cévní mozkovou příhodou v našem regionu to znamená, že budou přednostně směrováni právě do Třince.  

Cévní mozkové příhody jsou v pořadí druhou nejčastější příčinou úmrtí pacientů a stále jsou nejčastější příčinou invalidity. Onemocnění postihuje i mladé lidi, s vyšším věkem stále stoupá počet nemocných. Cévní mozková příhoda se může projevit například ochrnutím končetin, poruchou řeči, porozumění, závratěmi, poruchou citlivosti, vidění, dvojitým viděním a mnohými dalšími příznaky.

„Třinecké iktové centrum spolupracuje s Fakultní nemocnicí Ostrava. Tady převážíme pacienty s krvácením do mozku, které je možno odsát, nebo pacienty, kteří podstoupí zákrok na mozkových cévách“, říká primářka neurologického oddělení Nemocnice Třinec MUDr. Helena Sobolová. „Díky moderně vybavené jednotce intenzivní péče a zkušenému personálu jsme již v posledních několika letech ošetřovali většinu pacientů s cévní mozkovou příhodou  z našeho regionu. Na neurologické JIP jsme schopni podávat systémovou trombolýzu, proto se nám dlouhodobě daří buď zcela odstranit následky onemocnění nebo alespoň podstatně zmírnit budoucí komplikace. Hlavní podmínkou úspěšné léčby je čas – cévní mozková příhoda, která vzniká z nedokrvení mozku, je léčitelná pouze v prvních hodinách od vzniku potíží. Pro léčbu je důležitá také kvalitní rehabilitace a spolupráce s rentgenovým pracovištěm a laboratoří.“  

Výskyt cévních mozkových příhod v České republice je trojnásobně vyšší ve srovnání s jinými vyspělými státy v Evropě, vyšší je také úmrtnost. Nejúčinnější prostředek k ovlivnění těchto nepříznivých ukazatelů je samozřejmě kvalitní prevence a moderní léčba pacientů s cévní mozkovou příhodou. Jednou z podmínek je zřízení vysoce specializovaných pracovišť. „Ministerstvo zdravotnictví vypsalo v březnu 2010 výběrové řízení na Komplexní cerebrovaskulární centra a Iktová centra v České republice. Komplexní cerebrovaskulární centrum je vysoce specializované pracoviště pro léčbu pacientů s cévní mozkovou příhodou. Podmínkou je přítomnost neurochirurgického oddělení, provádějí se zde zákroky na mozkových cévách.  Takových komplexních center  bude v naší republice pouze deset,  převážně v krajských městech. Jsou ale kraje, kde toto centrum zřízeno není,“ říká primářka MUDr. Helena Sobolová. „Nemocnice Třinec bude jedním z 23 iktových center zřízených na území České republiky. V rámci Moravskoslezského kraje jsou iktová centra také v Karviné, v Krnově a v Ostravě. Pro přiznání oficiálního statutu bylo rozhodující splnění personálních, materiálně–technických a organizačních kritérií dle přísných požadavků Ministerstva zdravotnictví.“

Péče o pacienty s cévní mozkovou příhodou je jedním z nosných programů Nemocnice Třinec. V souvislosti se zajištěním kvalitní péče v této oblasti jsme v minulých letech vybudovali neurologickou jednotku intenzivní péče, digitalizovali rentgenová pracoviště a také rekonstruovali rehabilitační oddělení. Za několik měsíců se v Nemocnici Třinec spustí magnetická rezonance, která znamená další posun v kvalitě poskytované péče.

Lenka Franková, tisková mluvčí

Statut iktového centra

Iktové centrum Nemocnice Třinec