LOGO REACT EU MMR small v2

V úterý 22. června přišli na návštěvu do Nemocnice Třinec žáci 5. třídy jedné z třineckých základních škol. Děti se zábavnou formu dozvěděly, co mají dělat v případě úrazu. Kromě vysvětlení si mohly ošetření některých úrazů také prakticky vyzkoušet.

„První akci jsme zorganizovali asi před rokem. Dětem se návštěva v nemocnici moc líbila, proto pokračujeme a zveme děti, které se u nás ještě nebyly podívat“, říká Andrea Ciencialová, herní terapeutka dětského oddělení. „Nedávno přišly děti z mateřské školy. Ukázali jsme jim oddělení, mohly si u nás chvilku hrát, seznámily se s prostředím nemocnice. Pokud přijdou starší děti, stejně jako dneska, zaměřujeme se na prevenci úrazů. Dětem povídáme o tom, jak úrazům předcházet a také jak konkrétní úraz ošetřit. Takže dnes si děti vyzkoušely například zavázat poraněné oko nebo zlomenou nohu.“

Ročně umírá na následky úrazů téměř 400 dětí, což je polovina všech dětských úmrtí za rok. 4000 dětí má po úrazu trvalé následky. Mezi nejčastější úrazy patří poranění dětí coby účastníků dopravní nehody, otravy, popáleniny, opařeniny a poleptání. Na bezpečnost dětí musíme myslet zvláště v období prázdnin, kdy k úrazům dochází bohužel velice často.

„Ve většině případů jde o úrazy zbytečné – dá se jim předejít včasnou a vhodnou prevencí. Dětem připomínejme, jak se chránit a čemu se vyhnout. Náš program prevence může pomoci rodičům i učitelům ve školách či školkách“, uzavírá Andrea Ciencialová.

V rámci preventivních programů jsme v Nemocnici Třinec uvítali již několik skupin dětí školního i předškolního věku. Návštěvu je možné domluvit se staniční sestrou dětského oddělení Annou Koždoňovou na tel. 558 309 203.


Lenka Franková, tisková mluvčí