LOGO REACT EU MMR small v2

Ve čtvrtek 3. června 2010 se v prostorách Kulturního domu Trisia, hotelu Steel a Kina Kosmos koná 39. ročník Dne zdravotníků. Hlavním organizátorem akce je Nemocnice Třinec ve spolupráci Spolkem lékařů v Třinci.

Den zdravotníků je vzdělávací akce pro lékaře a nelékařské pracovníky z celého Moravskoslezského kraje. „Mezi lékaři je zájem o přednášení opravdu velký – na programu lékařské části jsou celkem 43 přednášky. A že půjde o zajímavá témata, to je vidět už z plánovaného programu. MUDr. Štěpán Rucki z organizačního týmu říká: „Lékaře budou jistě zajímat novinky v chirurgické léčbě, např. radiofrekvenční ablace varixů. Stranou nezůstane ani pooperační péče, určitě zaujmou mnohé kazuistiky interních a chirurgických pacientů a nové postupy v ORL (např. léčba obstrukční spánkové apnoe). Oční lékařství nabídne zajímavosti kolem implantace multifokálních čoček. Jeden blok přednášek je věnován aktuálním problémům v dětském lékařství a péči o nemocné dítě.“

Prezentace jsou vždy desetiminutové – delší časový limit není při tak velkém rozsahu přednášek ani možný. „Nelékařští zdravotničtí pracovníci se budou prezentovat v šesti odborných blocích, což představuje 34 přednášky s různorodou ošetřovatelskou tématikou Týkají se moderních ošetřovatelských postupů, součástí jsou i zajímavé kazuistiky“, říká hlavní sestra Nemocnice Třinec Šárka Panáková.“

V předsálí si účastníci Dne zdravotníků budou moci vyzkoušet správný postup při dezinfekci rukou. „Budeme mít zapůjčený speciální přístroj, který díky světelnému paprsku dokáže odhalit chybu při dezinfekci rukou zdravotnického personálu. Je to jednoduché – při nácviku si dotyčný „desinfikuje“ ruce speciálním roztokem, který obsahuje fluorescenční barvu. Lampa v přístroji pak odhalí, zda byla desinfekce provedena správně či nikoliv“, komentuje Jana Iberlová, ústavní hygienik Nemocnice Třinec. Praktickou ukázku rehabilitace u tzv. ergoterapeutického stolu předvedou ergoterapeuté z oddělení léčebné rehabilitace Nemocnice Třinec. Účastníci Dne zdravotníků si tak budou moci sami vyzkoušet různé techniky při nácviku jemné motoriky.

Většina setkání a vzdělávacích akcí pro zdravotníky je organizována podle oborové specializace, dnešní medicína naopak stále více směřuje k multioborové péči o pacienta. Den zdravotníků je jednou z mála vzdělávacích akcí, kde se setkávají lékaři a ošetřovatelský personál z různých oborů. Výsledkem je poznání problematiky navazujících oborů a podstatně lepší spolupráci mezi jednotlivými obory a pracovišti.

 

Lenka Franková, tisková mluvčí