LOGO REACT EU MMR small v2

V úterý 25. května 2010 se na transfúzní stanici v Nemocnici Třinec objevilo hned několik policistů. Tentokrát zde ovšem nebyli služebně – policisté pravidelně darují krev. Tentokrát navíc v rámci akce „Moravskoslezští policisté darují krev“.

Třinečtí policisté se do dobrovolného dárcovství krve zapojují dlouhodobě. „V řadách příslušníků Policie České republiky působících v rámci Třince je celkem jedenadvacet dobrovolných dárců krve. Této jejich aktivity si já osobně velice vážím“ říká npor. Martin Sliž, vedoucí Obvodního oddělení Policie České republiky v Třinci.

„Ve své práci se denně dostáváme do krizových situací. Každý den si uvědomujeme, jak je důležité pomáhat člověku – ve službě i v našem soukromém životě. Dárcovství krve je pro většinu mých kolegů samozřejmou součástí jejich života. Darovat krev je pro nás morální povinnost“, vysvětluje prap. Petr Przeczek z Obvodního oddělení Policie České republiky v Třinci. Mezi jeho kolegy jsou držitelé bronzových i zlatých medailí doktora Jánského. On sám je držitelem zlaté medaile, má za sebou 42 odběry.

„Podobné akce vítáme – kromě získání potřebných zásob krve fungují tak trochu jako nábor nových dárců. Hlavně mladí lidé si všímají takových zpráv v novinách a sami se objednají na svůj první odběr krve“, chválí aktivitu třineckých policistů Katarína Urbaniecová z transfúzního oddělení Nemocnice Třinec. „Nedávno přišli také třinečtí fotbalisté. Někteří z nich u nás byli úplně poprvé, ale určitě ne naposled.“

V úterý darovalo krev celkem 10 policistů, z toho dva přišli poprvé. Ostatní dobrovolní dárci z řad policie jsou objednáni na další termíny vzhledem k nutnosti dodržet doporučenou přestávku mezi jednotlivými odběry.

Darovat krev mohou zdraví lidé ve věku od 18 do 65 let. Před každým odběrem je krev dárce vyšetřena. O tom, zda je možné darovat krev, v každém jednotlivém případě rozhoduje lékař na transfúzním oddělení nemocnice. Samotní dárci by měli několik hodin před odběrem omezit příjem tučných jídel a alkoholu. V žádném případě to ale neznamená, že by měli k odběru přijít hladoví, naopak je velice vhodná střídmá snídaně. Důležité je zajistit správný pitný režim – tělo před odběrem i po odběru potřebuje dostatek tekutin jako jsou čaje, minerálky nebo ovocné nápoje. Dárci se mohou objednávat na tel. 558 325 175. Děkujeme.

 

Lenka Franková, tisková mluvčí