LOGO REACT EU MMR small v2

11 02 Setkání PED1Ve čtvrtek 2. listopadu se v Nemocnici Třinec setkali dětští lékaři z regionu. Na seminář přijelo přes čtyřicet dětských lékařů z Třince, Frýdku-Místku a Českého Těšíně, a diskutovali o současných léčebných postupech u dětských nemocí. Kromě toho se seznámili se zajímavými případy, se kterými se lékaři zdejší nemocnice v poslední době setkali.

Dětská neuroložka MUDr. Krystyna Kadłubiec a MUDr. Ondřej Frömmer představili současné poznatky o horečnatých záchvatech, tj. křečích, objevujících se při teplotě u dětí ve věku od půl roku do 5 let. Upozornili na některé novější informace o tomto problému, podle kterých není nutné ani vhodné dětem preventivně podávat protikřečové léky při teplotě.

MUDr. Franková seznámila účastníky setkání se zajímavým případem nevšední komplikace planých neštovic, která byla lékaři dětského oddělení úspěšně vyléčena. Neméně zajímavý byl případ plicní embolie u dospívající dívky při hormonální antikoncepci prezentovaný MUDr. Andrzejem Bardoněm. O zajímavých náhlých příhodách břišních u dětí, jako apendicitida u kojence a zvláštní typ střevní neprůchodnosti referovala pak MUDr. Jana Stecová.

Primářka rehabilitačního oddělení MUDr. Darina Mocková seznámila dětské lékaře se současnými možnostmi časné rehabilitační léčby u dětí s poruchou psychomotorického vývoje, s abnormálními stavy svalového napětí či jinými problémy. Spolu s fyzioterapeutkou Marcelou Sikorovou prezentovaly techniky, které jsou na zdejším pracovišti nejčastěji používány – tedy Vojtova metoda, Bobath koncept a dynamická neuromuskulární stabilizace podle Dr. Koláře.

Jak uvedl primář dětského oddělení Štěpán Rucki, jednání probíhalo ve velmi pozitivní atmosféře a přispělo k utužení dobrých vztahů mezi praktickými dětskými lékaři z regionu a lékařským personálem dětského oddělení třinecké nemocnice.

 

Irena Sikorová Nožková
tisková mluvčí

 

11 02 Setkání PED2 11 02 Setkání PED4 11 02 Setkání PED3