LOGO REACT EU MMR small v2

atraumatická jehla obrPacienti, kteří v Nemocnici Třinec podstupují lumbální punkci, mají možnost výběru atraumatické punkční jehly zmírňující postpunkční syndrom.

Lumbální punkce je diagnostické vyšetření, které je zapotřebí provést k vyloučení či potvrzení některých závažných onemocnění centrálního nervového systému – zejména infekčních procesů, ale i jiných nemocí, jako jsou např. autoimunní onemocnění. Výkon se provádí vpichem jehly do dolní části bederní páteře, kde již není mícha (nejčastěji mezi 3. a 4. bederním obratlem). U dětí vyšetření provádíme v lehkém celkovém znecitlivění (analgosedaci).

Přesto, že se vyšetření provádí tenkou jehlou a odebírá se pouze několik mililitrů mozkomíšního moku, mohou se po tomto výkonu objevit příznaky tzv. postpunkčního syndromu s projevy bolesti hlavy, závratí a zvracení. Tyto příznaky jsou způsobeny snížením tlaku mozkomíšního moku, na kterém se podílí nejen odběr, ale i mírný únik moku do okolních tkání.

„Vzniku této komplikace se snažíme předcházet režimovými opatřeními, zejména dodržením klidového režimu ve vodorovné poloze. Dalším opatřením snižujícím riziko jeho vzniku může být použití atraumatické jehly, která má zaoblený hrot. Při jejím použití jsou míšní obaly spíše „rozhrnuty“ než „rozříznuty“ jako při použití běžné jehly na lumbální punkci,“ vysvětlil primář dětského oddělení Štěpán Rucki.

Jehlu lze zakoupit v Lékárně Nemocnice Třinec, p. o. za doplatek 199 Kč, standardní jehla je plně hrazena ze zdravotního pojištění.

 

Irena Sikorová Nožková
tisková mluvčí