LOGO REACT EU MMR small v2

12 02 Interna11Slavnostní setkání u příležitosti 60 let interního oddělení Nemocnice Třinec proběhlo 2. prosince 2022 v krásných prostorech Hotelu Grůň v Mostech u Jablunkova. Oslavy se měly konat již v únoru, ale byly odloženy s ohledem na vytížení oddělení COVID nemocnými.

Setkání bývalých i současných zaměstnanců probíhalo v duchu poděkování všem, kteří se podílejí na náročné péči o interní pacienty a pacienty jednotlivých odborností interny.

Interní oddělení je jedním ze základních oborů medicíny Nemocnice Třinec a během 60 let prošlo mohutným rozvojem v jednotlivých odbornostech. Rozvoj lze vidět v oblasti moderních diagnostických metod, technologií a odborných léčebných postupů.

Obrovským vývojem prošla např. oblast intensivní medicíny. Péče o pacienty na interní JIP se stala pod vedením lékaře intensivisty, spolu s personálem erudovaných sester, kompletně resuscitační.

O pacienty v regionu, a to jak v ambulantním, tak i lůžkovém sektoru, pečují kromě internistů i lékaři jednotlivých odborností, které oddělení má. Jedná se o specializace kardiologie, gastroenterologie, intensivní medicína, revmatologie, diabetologie, endokrinologie a v neposlední řadě plicní odbornost. Péče je poskytována podle posledních odborných doporučení.

„Náročnost oboru je dána například počty hospitalizací. Např. v období do roku 1988 bylo hospitalizováno ročně 2000 pacientů, v posledních letech čísla ukazují na 5000 hospitalizovaných za rok. Jen si představte, kolik je to převlečených postelí, natočených ekg, vypsaných dekursů a přijímacích zpráv, podaných léků, provedených vyšetření atd.,“ sdělila primářka interního oddělení Marie Kollárová.

Stejně tak dochází k mohutnému ročnímu nárůstu ambulantně ošetřených pacientů ve všech odbornostech, včetně ošetřených na interním urgentu a příjmové ambulanci.
V roce 1987 to bylo cca 20 tis. pacientů za rok, v roce 2021 se jednalo o 40 tisíc nemocných. Pochopitelně se tato péče odvíjí i od moderních diagnostických a laboratorních metod v nemocnici a od spolupráce dalších medicínských oborů nemocnice.

Oddělení vychovalo spoustu lékařů, kteří našli své uplatnění v různých odbornostech mimo internu. Stejně tak je patrna velká fluktuace středně zdravotnického personálu, aktuálně jsou ale tyto kádry stabilní.

Ředitel Nemocnice Třinec Jiří Veverka ocenil i dlouholeté vedení oddělení: „Dvacet let v čele tak vyexponovaného pracoviště jako je interna, všechny ambulance i lůžkové stanice je neuvěřitelný výkon. Paní primářka Kollárová má můj hluboký respekt, úctu a velké poděkování.“

„Mým přáním do budoucna je, aby lékaři nastupující na internu zůstávali i po absolvování základního stupně vzdělání „doma“, což povede k větší personální stabilitě lékařů. Mou touhou je i to, aby sestřičkám vydržela trpělivost i úsměv v péči o mnohdy komplikované pacienty, aby ošetřovatelskému personálu vydržely fyzické síly a aby dobrá, moderní interna vydržela další desetiletí,“ dodala na závěr Kollárová.

 

Irena Sikorová Nožková
tisková mluvčí

 

 

12 02 Interna14 12 02 Interna17 12 02 Interna28