LOGO REACT EU MMR small v2

Dvojčata V týdnu od 7. do 11. listopadu 2022 slavíme Mezinárodní týden vícečetných porodů (International Multiple Birth Awareness Week – IMBAW).

Mezinárodní týden vícečetných porodů je kampaň, jejímž cílem je zvýšit povědomí o problémech, potřebách a specifikách rodin s vícerčaty po celém světě. Letošní téma nese název „Na zygozitě a chorionicitě záleží“. Vícečetná těhotenství lze rozdělit podle zygozity a chorionicity (podle počtu plodových obalů). Dva nejběžnější typy dvojčat jsou jednovaječná (monozygotní = vytvořená z jednoho vajíčka) a dvojvaječná (dizygotní = vytvořená ze dvou vajíček). Je důležité, aby počet placent, chorionů a amnionů byl v časném těhotenství určen ultrazvukem. Podle uspořádání embryí v děloze lze předpokládat, jaké mohou být přidružené komplikace vícečetného těhotenství, jako je transfuzní syndrom dvojčat (TTTS), poruchy růstu, intrauterinní růstové omezení (IUGR), vrozené anomálie a pupeční příhody. Díky určení chorionů a amnionů může odborný lékař doporučit speciální péči o matku v průběhu těhotenství a případnou léčbu.

V naší porodnici se zatím za rok 2022 narodilo 6 párů dvojvaječných dvojčátek, všechny císařským řezem. Z toho 3 páry byly chlapecké, 1 pár holčiček a dva smíšené páry. Největší miminko byla holčička s hmotností 3390 g, nejmenší chlapeček vážil 2000 g.

Dvojčata nepřestávají udivovat lékaře, vědce, své blízké a někdy dokonce překvapí i sami sebe. Přečtěte si o nich pár nejzajímavějších informací.


1. Dvojvaječná dvojčata jsou častější než jednovaječná. Přibližně 70% všech dvojčat je dvojvaječných.

2. Výskyt dvojvaječných dvojčat se mezi rasami liší:
• 8 z 1000 mezi bělochy
• 16 z 1000 mezi lidmi afrického původu
• 4 z 1000 mezi Asiaty

3. Obecně nejčastěji dvojčata na svět přivádějí vysoké ženy kolem 35. roku života.

4. Dvojčata spolu jistým způsobem komunikují už v děloze. Přibližně od 18. týdne těhotenství se začínají jeden druhého dotýkat. Až 40 % dvojčat, převážně jednovaječných, spolu po narození komunikuje svou vlastní řečí.

5. Až 25 % jednovaječných dvojčat je zrcadlovou kopií svého sourozence. Stává se to v případech, kdy se již oplodněné vajíčko rozdělí později, než je obvyklé. Jedno z dvojčat má potom mateřské znaménko na pravém koleni a jeho sourozenec má totéž znaménko na levém koleni. Jedno z dětí je pravák, druhé je levák. V extrémních případech mohou být zrcadlově otočené i vnitřní orgány, kdy jedno z dětí může mít srdce na pravé straně a játra na straně levé.

6. Pokud pocházíte z dvojčat, nebo jste matkou, která dvojčata porodila, můžete si gratulovat. Podle odborníků budete žít déle než běžná populace. V roce 2016 ve studii z University of Washington vědci odhalili, že dvojčata se obecně dožívají vyššího věku než jedinci, kteří matčinu dělohu s nikým dalším nesdíleli. I matky dvojčat se mohou podle vědců těšit na delší život. V roce 2011 vědci z univerzity v Utahu ve své studii zjistili, že ženy, které porodily dvojčata, žijí déle než ostatní matky.

7. V současné době se počet narozených dvojčat navyšuje, rodí se dokonce dvakrát více dvojčat, než tomu bylo před třiceti lety.

8. Nejznámější dvojčata:
Kristýna a Karolína Plíškové (tenis)
Tomáš a David Svobodovi (atletika)
Petr a Matěj Formanovi (film)
Iveta a Ivana Bartošové (zpěv)
Lech a Jaroslaw Kaczyński (politika, PL)
Ashley a Mary-Kate Olsenové (film, USA)
Oliver a James Phelpsovi (film, GB)
Scarlett a Hunter Johanssonovi (film, USA)

#icombo.org #kojeni.cz #dvojcatka.cz