LOGO REACT EU MMR small v2

04 19 Studenti1Studenti Střední odborné školy Třineckých železáren přišli dnes na Hematologicko-transfúzní oddělení Nemocnice Třinec darovat krev. Tři z nich se k dárcovství odhodlali poprvé.

„Krev chodím darovat společně se studenty pravidelně. Snažím se jít příkladem a navázal jsem na tradici, kterou vedla učitelka přede mnou,“ dodal doprovázející učitel a dárce Martin Svoboda.

Dárci jsou zpravidla studenti 3. a 4. ročníku, neboť podmínkou dárcovství je věk nad 18 let. V den odběru mají nárok na den volna a rovněž obdrží pochvalu třídního učitele.

„Vážíme si studentů, kteří na prahu své plnoletosti v sobě najdou odvahu a odhodlají se k dárcovství. Naším cílem je darovat krev čtyřikrát ročně se skupinou minimálně dvaceti studentů. Dnes jsou však písemné maturitní testy, proto je nás méně. Věřím však, že i po studiu budou naši absolventi nadále pokračovat a stanou se z nich dlouhodobí dárci,“ doplnil Svoboda.

Společně se studenty se k dnešnímu odběru připojili i pracovníci Nemocnice Třinec, a to v rámci pravidelného každoměsíčního zaměstnaneckého darování krve.

 

Irena Sikorová Nožková
tisková mluvčí