LOGO REACT EU MMR small v2

Levé menu

08 07 Krev1Víte, že u ortopedických operací velkých kloubů i přes všeobecně vysoké riziko krvácení je v Nemocnici Třinec minimální nutnost podání transfuse od cizího dárce?

Operace kolenního a kyčelního kloubu je výkonem, který je zatížen vysokým rizikem krevních ztrát a tato rizika se jen těžko snižují operační technikou nebo dalšími postupy. V nemocnici Třinec je ale prováděna metoda, která šetří krev operovaného pacienta. Díky tomuto postupu je podání krevní transfuse od cizího dárce v prvních 24 hodinách od operace, kdy jsou krevní ztráty vždy nejvyšší, potřeba jen u 6% pacientů.

Touto metodou je takzvaná hemodiluce. Krev pacienta je odebrána v určitém množství těsně před operací a je nahrazena náhradními roztoky k udržení dostatečné hydratace. Tím se po dobu operace pacient laicky řečeno naředí a krvácení z rány je následováno nižšími ztrátami krevních elementů. Během operačního výkonu se krev, která byla odebrána, uchovává k možnému okamžitému podání zpět pacientovi, jakmile je to nutné, což je optimálně po zastavení největšího operačního krvácení nebo ještě lépe až po výkonu. Při operačních krevních ztrátách tedy pacient přichází o menší množství krevních buněk, než by tomu bylo bez této metody.

Potřeba darované krve od cizího dárce je od zavedení hemodiluce do praxe zhruba 3,5 krát menší, než by tomu bylo bez této metody. Již 4 roky po sobě je dosaženo nižší spotřeby krevních derivátů oproti roku předchozímu. Takto ušetřené krevní deriváty z transfusní stanice jsou pak ve větší míře k dispozici i jiným pacientům Nemocnice Třinec, kteří je potřebují.