LOGO REACT EU MMR small v2

Levé menu

09 12 Centr. steril 1Nemocnice Třinec zahájila provoz ve zrekonstruované centrální sterilizaci. Práce na obnově oddělení trvala šest měsíců a investice do stavebních úprav a modernizace vybavení si vyžádala přes 32 miliónů korun.

Rekonstrukcí a pořízením vybavení centrální sterilizace, která se zabývá zajištěním čistoty používaných nástrojů a zařízení na jednotlivých odděleních, došlo k zabezpečení plnění hygienických a epidemiologických opatření. Zajištění sterilní čistoty je důležité pro bezpečnost pacientů.

V rámci stavebních úprav došlo k zásahům zejména ve vnitřních prostorách, došlo ke změně dispozičního a materiálového řešení. Během rekonstrukce byla centrální sterilizace přesunuta do dočasných prostor, které bylo nutné před přesunem taktéž stavebně upravit.

Nově byly rovněž pořízeny kontejnery na sterilní materiál a sterilní nástroje, kontejnery na použitý operační materiál, úložné prostory a speciální zdravotnický nábytek. Zakoupeny byly také dva velkokapacitní mycí a dezinfekční automaty a vybavení pro zázemí personálu, včetně kancelářského nábytku.

„Hlavním cílem byla nejen modernizace technologie, ale především stavební úpravy doposud nevyhovujících prostor příjmu materiálu a velikosti umývárny transportních boxů. Obměnily se dva mycí a dezinfekční automaty, které mají v současné době téměř dvojnásobnou kapacitu oproti původním. To přispěje k rychlejší návratnosti zpracovaných pomůcek zpět oddělením a především operačním sálům. Zvětšené prostory pak poskytnou pracovnicím CS větší prostor pro manipulaci s přijatými pomůckami a také bezpečnější pracovní prostředí,“ vysvětlila Gabriela Lasotová, vedoucí sestra centrální sterilizace.

Výše uvedené aktivity byly realizované v rámci projektu "Modernizace Nemocnice Třinec“, registrační číslo projektu CZ.06.6.127/0.0/0.0/21_121/0016357. Uvedený projekt, jehož náklady činily přes 32 milionů korun, je spolufinancován Evropskou unií v rámci reakce Unie na pandemii COVID-19, ze strukturálních fondů Evropské unie z Integrovaného regionálního operačního programu v rámci výzvy č. 98 (specifický cíl 6.1. REACT EU).

 

Irena Sikorová Nožková
tisková mluvčí

 

 

09 12 Centr. steril 2 09 12 Centr. steril 3 09 12 Centr. steril 4
09 12 Centr. steril 5 09 12 Centr. steril 6  LOGO REACT EUMMR Barevné 2022