LOGO REACT EU MMR small v2

Levé menu

Poporodní péčeRádi vás seznámíme s reportáží redaktorky Českého rozhlasu Ostrava Ivy Havlíčkové o poporodní domácí péči.

Jako jedna z mála v Česku nabízí Nemocnice Třinec poporodní návštěvy. Za čerstvou maminkou posílá nemocnice přímo domů porodní asistentky. Zkontrolují její zdravotní stav a poradí i prakticky ukáží, jak se starat o miminko i o sebe. O takové návštěvy mají rodičky v Třinci velký zájem.

Paní Marcela je aktuálně velmi spokojená, všechno proběhlo dobře. Třineckou porodnici chválí, i novou službu porodních asistentek, které nabízejí maminkám poporodní návštěvy. „Je to super služba. Paráda, že k vám přijedou domů a nemusíte někam vyjet, když si nevíte rady,“ říká paní Marcela.

Poporodní návštěvy nemocnice nabízí zhruba rok a i když už Marcela není prvorodička, zvažuje, že se na návštěvě s porodní asistentkou domluví. „Zkušenosti mám, ale vím, že každé miminko je jiné,“ dodává.

Paní Marcela je třetí den po porodu a už ji s miminkem propouštějí domů. Dnes je to v porodnicích běžná praxe. „Maminka jde z nemocnice, kde o ni i o miminko bylo postaráno, domů a je tam sama. Takže jsme zjistili, že tam ta péče není pokryta – nebývá zvykem, že by zdravotníci docházeli za maminkou domů. A rozhodli jsme se to zkusit,“ vysvětluje vrchní sestra gynekologicko-porodnického oddělení nemocnice Třinec Regina Slowik. A zájem o tuto službu ze strany rodiček je podle ní velký.

Maminky přitom mají nárok na jednu poporodní návštěvu hrazenou ze zdravotního pojištění a v případě problémů i na další.

https://ostrava.rozhlas.cz/porodni-asistentky-trinecke-nemocnice-vyjizdeji-za-cerstvymi-maminkami-i-domu-8817412