LOGO REACT EU MMR small v2

Levé menu

ARO Covid4Zdroj: Třinecký hutník

Nemocnice Třinec se takřka ze dne na den stala covidovou jednotkou. Lékaři a sestry si začínají sahat na dno svých sil. Jsou přetažení a mnozí se coronavirem už sami nakazili.

S příchodem druhé vlny koronaviru se změnil režim Nemocnice Třinec. „Jednoduše řečeno jde o změnu, abychom byli připraveni na co největší množství pacientů s onemocněním covid-19 a přitom byli schopní zajistit i běžnou akutní péči. V praxi to znamená odložení péče, kde to zdravotní stav pacienta umožňuje. Došlo k omezení provozu ambulancí, nicméně neustále poskytujeme urgentní, intenzivní a neodkladnou péči, operujeme na dvou operačních sálech,“ vysvětlil ředitel nemocnice Martin Sikora.


Před měsícem zde byli tři nakažení. Zkraje tohoto týdne už v tomto zařízení leželo 85 pozitivních pacientů, pět z nich vyžadovalo ventilační péči, čtyři skončili na ARO. „Velká část nemocných je ve vážném stavu. Vyžaduje kyslíkovou terapii nebo ventilátor, někteří léčbu Remdesivirem, rekonvalescentní plazmou, antibiotiky či infusní terapií,“ upřesnil ředitel.


Nemocnice se bohužel potýká i s takzvanou Covid sociální hospitalizací osob, kdy jsou pacienti schopni propuštění, ale jejich rodina je odmítne. „Zde bych poprosil všechny blízké, aby neměli strach. Tím, že svého blízkého vezmou domů a vzdají se na chvíli svého komfortu, uvolní místo někomu, kdo jej opravdu potřebuje a třeba mu i tím zachrání život,“ vyzval Sikora.


Další špatnou zprávou je, že nemocnice má covid pozitivních 14 lékařů, 53 sestřiček, 38 ošetřovatelek a sedm ostatních zaměstnanců. Na dohodu zde pracuje 49 studentů středních i vysokých zdravotnických škol a medici. „Nutně však potřebujeme dobrovolníky se zdravotnickým vzděláním. Prosím hlaste se buďto na oficiálním portálu kraje nebo přímo v naší nemocnici. Moc nám tím pomůžete odlehčit už tak přepracovaným kolegům,“ vyzval ředitel. Popsal, že atmosféra mezi zaměstnanci je náročná a vypjatá. Přesto se všichni podle jeho slov snaží dělat vše, co je v jejich silách. „Jsou přetížení, dělají jinou práci, než jsou zvyklí. Přesto jsou profesionálové a dokazují, že práce ve zdravotnictví není pouze práce, ale z velké části poslání,“ poděkoval jim.


Zařízení spolupracuje s dalšími krajskými nemocnicemi, ale také s nemocnicemi Agel na Podlesí a v Českém Těšíně. „V plánu je velkokapacitní centrální úložiště pro celý kraj. S kolegy jsme v kontaktu téměř nepřetržitě a myslím, že spolupráce funguje na velice dobré úrovni,“ řekl také Sikora.


Na otázku, jak by mohla nemocnici pomoci široká veřejnost, odvětil: „Všichni by měli zvážit, zda s některými neakutními problémy musí skutečně vyhledat lékařskou pomoc v nemocnici nebo stačí pouze konzultace s praktickým lékařem. Prosíme o tolerantnost a trpělivost. Naší lidé pracují již dlouhou dobu pod neskutečným tlakem. Když k nám lidé přijdou na test, prosím, aby dbali pokynů personálu, hygieny, případně policistů. Věříme, že společně toto zvlád-neme.“

Kdy jet do nemocnice?
Pokud mají lidé příznaky dechové tísně při běžných činnostech, mají namodralé rty, nehty, bolesti na hrudníku, měli by vyhledat pomoc. V ohrožení jsou především starší lidé, chronici s cukrovkou, nemocemi srdce a cév i obézní lidé. Velice důležité je však především zachovat klid a zdravý rozum a primárně řešit svůj stav se svým praktickým lékařem.

https://ehutnik.cz/zpravy/nemocnice-se-zmenila-v-covidovou-jednotku