LOGO REACT EU MMR small v2

Levé menu

Bronchoskopie1Plicní ambulance Nemocnice Třinec nově nabízí, od jara letošního roku, výrazně rozšířené možnosti pneumologické péče, umožňující komplexní zhodnocení stavu plic.

Nemocnice Třinec, i navzdory koronavirové pandemii, rozšiřuje pro pacienty spektrum poskytovaných služeb. Již v průběhu měsíce března bylo zahájeno provádění bronchoskopických vyšetření plic.

Do veškerého potřebného vybavení, včetně flexibilního bronchoskopu a bronchoskopické věže, investovala nemocnice přes tři miliony korun, a to z vlastních zdrojů.

Bronchoskopie je vyšetření dýchacích cest. Provádí se za pomoci flexibilního bronchoskopu. To je přístroj, který se podobá tenké hadičce o průměru 0,5 cm. Uvnitř má optická vlákna, pomocí nichž se přenáší obraz z vašich dýchacích cest k oku lékaře. Pomocí bronchoskopu může lékař posoudit stav vašich dýchacích cest, odebírat vzorky nebo provést léčebný zákrok.

Během bronchoskopie lékař hodnotí vzhled sliznice dýchacích cest, změny v jejich průsvitu, hledá cizí tělesa a může provádět odběr materiálů pro cytologické či histologické vyšetření. Bronchoskop může posloužit k tzv. bronchoalveolární laváži, kdy se do části plic aplikuje a poté aspiruje ohřátý fyziologický roztok. Léčebná bronchoskopie slouží k odstranění nějaké poruchy (odstranění cizích těles, odsátí nadbytečné tekutiny, krevních sraženin, hlenů, stavění krvácení, zavedení stentů do dýchacích cest atd.) či jako lokální terapie nádorů.

„Provádíme základní vyšetřovací metody jako spirometrie a bronchomotorické testy, včetně provokačních, ultrazvuk hrudníku. Koncem roku 2019 byl pořízen bodypletysmograf, nepostradatelný k podrobnějšímu posouzení kombinovaných ventilačních poruch, s modulem k měření plicní difuzní kapacity, což významně zpřesňuje diagnostiku. Od přelomu roku byl postupně zahájen provoz bronchoskopického sálku, kde máme k dispozici základní metody flexibilní bronchoskopie. Tímto je pro region Třince dobře zpřístupněno zahájení léčebného procesu prakticky všech plicních chorob, kdy ve vysoce specializované péči o nádorová a vzácná onemocnění úzce spolupracujeme s Fakultní nemocnicí Ostrava,“ vysvětlil ředitel Nemocnice Třinec Zdeněk Matušek.

 

Irena Sikorová Nožková
tisková mluvčí

 

Bronchoskopie2Bronchoskopie3