LOGO REACT EU MMR small v2

Levé menu

10 31 Artroskopie1Lékaři ortopedického oddělení Nemocnice Třinec využívají při operacích náhrady chrupavky metodu AutoCart. Tato technika má téměř stoprocentní úspěšnost zhojení.

Jedná se o metodu náhrady poškozené chrupavky kloubů, nejčastěji v kolenních, hlezenních a kyčelních kloubech. Všechny potřebné složky pocházejí z pacienta, tímto odpadá riziko alergických reakcí a nepřijetí cizorodého materiálu.

Operace se skládá ze dvou kroků a provádí se artroskopicky. Nejprve se pacientovi odebere poškozená chrupavka z místa defektu, eventuálně i z nezátěžové plochy kloubů. Chrupavka se pomocí speciálního artroskopického přístroje upraví na malé fragmenty velikosti 1 mm. Poté se pacientovi pomocí několika speciálních stříkaček odebere venózní krev, která se upraví v laboratorní odstředivce, tzv. centrifuze. Takto získaná krevní plasma bohatá na krevní destičky se pomocí speciálních nástrojů smíchá s trombinem a následně s připravenou chrupavkou. Výsledná hmota se posléze implantuje zpět do kloubu do místa defektu.

„Velkou výhodou této operační metody je, že pacienti jsou z nemocnice propuštěni již druhý den po zákroku. V nejbližších 48 hodinách doporučujeme nosit kolenní ortézu a následně 6 týdnů chůzi o berlích bez došlapu,“ doplnil MUDr. Oldřich Volný, lékař ortopedického oddělení Nemocnice Třinec.

 

Irena Sikorová Nožková
tisková mluvčí

10 31 Artroskopie2